Ciasta

Jabłecznik na kruchym spodzie z paskami i lukrem

Najlepszy jabłecznik jaki pamiętam, zawsze piekła moja babcia. Delikatne, kruche ciasto, mus z antonówek i na górze paseczki, obficie polane lśniącym i kuszącym lukrem. Zawsze staram się aby moja wersja tego ciasta, jak najwierniej oddawała smak, jaki pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Oto moja propozycja…

Składniki na ciasto na prostokątną blachę:

  • 2/3 kostki masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki tortowej

Przygotowanie ciasta:

  1. Masło, jajo, cukier, cukier waniliowy i śmietanę dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy z tych składników jednolitą masę.
  2. Następnie dodajemy połowę mąki i ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
  3. Do ciasta dosypujemy proszek do pieczenia i pozostałą część mąki. Całość dokładnie wyrabiamy tym razem już ręcznie. Jeśli ciasto będzie kleiło się nam do rąk, dosypujemy do niego nieco więcej mąki.
  4. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. 1/3 zostawiamy na paski, a 2/3 równomiernie rozkładamy na posmarowanej masłem blaszce.
  5. Następnie na ciasto rozkładamy przygotowany nieco wcześniej mus owocowy (można go przygotować nawet kilka dni wcześniej).
  6. Ciasto, które nam pozostało rozwałkowujemy i wycinamy z niego paseczki, które nakładamy na mus z jabłek (ja zazwyczaj robię z nich na górze kratkę).

Pieczenie ciasta:

Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem, przez ok. 50 min.

Składniki na mus jabłkowy:

  • 2,5 kg świeżych renet (latem polecam antonówki, moim zdaniem lepszych jabłek na szarlotkę nie znajdziecie)
  • ½ szklanki brązowego cukru (według uznania)

Przygotowanie musu jabłkowego:

  1. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy ich gniazd nasiennych. Następnie nasze ćwiartki owoców kroimy na dość drobne kawałki.
  2. Tak przygotowane jabłka przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.
  3. Gotujemy je na małym ogniu przez ok. 20 min., aż do momentu gdy staną się miękkie i częściowo się rozpuszczą, zamieniając w mus.
  4. Gotowy mus owocowy odstawiamy do wystygnięcia.

Każdy z nas lubi powracać do smaków i aromatów z dzieciństwa, dla mnie to właśnie szarlotka. Zachęcam do skorzystania z tego przepisu, bo naprawdę warto. A już wkrótce kolejny pomysł na nieco odświeżoną wersję, tego doskonale znanego wszystkim ciasta. W roli głównej oprócz musu jabłkowego pojawi się delikatne, obłędnie maślane, cieniusieńkie ciasto, całość zaś uwieńczy kolorowa beza.