Wszystkie przepisy z kategorii: Dania główne

chaczapuri

Gruzińskie chaczapuri

Kochani, zacznę ten wpis troszkę nietypowo, a mianowicie kilkoma słowami wyjaśnienia mojej długiej nieobecności na blogu. Od niedawna jestem szczęśliwą mamą :), a wiadomo jak to na początku, bywało ciężko zwłaszcza ze znalezieniem wolnego czasu zarówno na pisanie, jaki i gotowanie. Sytuacja powoli się stabilizuje, więc i na blogu obiecuję pojawiać się regularnie. Dzisiaj przepis […]

Racuchy-z-jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami, pampuchy

Tradycyjna, domowa receptura na najlepsze i najpulchniejsze racuchy pod słońcem. Danie proste, tanie i w miarę szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo możemy się nimi delektować również na drugi dzień, jeśli oczywiście zostaną z obiadu jakieś resztki, na co bym specjalnie nie liczyła. Racuchy, nie od dziś wiadomo są przysmakiem zwłaszcza najmłodszych, także do dzieła. Składniki na […]

Pierogi-z-miesem_v2

Pierogi z mięsem

Zacznę dzisiaj trochę nietypowo, a mianowicie krótką przemową, na temat znaczenia jedzenia w naszej kulturze. Zakupy, gotowanie, odpowiednie podanie przygotowanych dań, nabiera w codziennym życiu coraz większego znaczenia, fast food-robiący furorę w latach 90, powoli zamienia się w mentalność typu slow. Nie liczy się dzisiaj szybkość, a zaczynamy doceniać estetykę, dobór najbardziej wartościowych składników, no […]

Sakiewki-ze-szpinakiem

Naleśnikowe sakiewki ze szpinakiem i fetą

Kochani dzisiaj – Nawet osoby, które zarzekają się, że szpinak to samo zło, po spróbowaniu tego przysmaku na pewno zmienią zdanie. Znam już kilka takich przypadków, także Kochani do dzieła. Składniki nadzienia: opakowanie świeżego szpinaku 250 g 2 ząbki czosnku 2 małe cebule pół świeżo startego orzecha gałki muszkatołowej odrobina soli i pieprzu opakowanie sera półtłustego […]

Pierogi-z-truskawkami

Pierogi z truskawkami

Jako kolejną truskawkową propozycję przygotowałam dla Was przepyszne pierogi. Danie, którym nie pogardzą duzi ani mali smakosze. W robieniu pierogów dopiero raczkuję, i wbrew pozorom wykonanie idealnego ciasta wcale nie jest takie proste. Bardzo ważne jest aby po jego wyrobieniu, odstawić je na jakieś pół godzinki leżakowania. W tym czasie zrobi się mięciutkie i kleiste. […]

Roladki-wieprzowe_v2

Roladki schabowe z szynką i serem w sosie pomidorowym

Po dłuższej przerwie wkraczam ponownie ze świeżymi pomysłami. Na dzisiaj proponuję kruche, pyszne, rozpływające się w ustach roladki ze schabu z dodatkiem szynki i sera, w aromatycznym sosie pomidorowo-bazyliowym. Danie na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę dla osób, które lubią przygotować sobie obiad z jednodniowym wyprzedzeniem, a po powrocie do pracy wstawić go tylko […]

Poledwiczki-wieprzowe-z-oscypkiem-i-zurawiona

Polędwiczki wieprzowe z góralską gołką i żurawiną

Jakiś czas temu miałam okazję jeść takie danie w jednej z popularnych, sieciowych restauracji. Dziś postanowiłam odtworzyć je według własnego gustu i smaku. Tak z ciekawości zaczęłam przeliczać koszta przyrządzenia tej potrawy na osobę. W restauracji porcja składająca się ze 150 g mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw kosztowała mnie prawie 40 zł, w domu koszt […]

dietetyczna-tortilla-pelnoziarnista

Dietetyczna tortilla pełnoziarnista

Kochani, kolejny pomysł na zdrowy, a zarazem przepyszny obiad i co najważniejsze dość szybki w przygotowaniu. Tortille robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni, dodatek moich ulubionych ziół sprawił, że naprawdę były bardzo smaczne i aromatyczne, a pełnoziarnista mąka spowodowała, że były bardzo sycące. Składniki na 5 tortilli o średnicy ok.25 cm: 1,5 […]

Pizza-wegetarianska

Pizza wegetariańska de lux

Poszukiwanie przepisu na idealne ciasto do pizzy trwało naprawdę długo. Wypróbowałam do tej pory 4 różne przepisy i zawsze było coś nie tak. Raz ciasto przypominało wyrośniętą drożdżówkę, kolejnym razem było tak twarde, że z ledwością dało się je pokroić. Jak już wszystko z pozoru wskazywało na to, że będzie dobrze, okazywało się, że pizza […]

Burger

Cheeseburgery

Niebo w gębie to mało powiedziane, może będę nieskromna, jak zwykle ale te burgery przebiły wszystko. Idealna kompozycja smaków, aromatów, faktur i kolorów poszczególnych składników, grzechem jest ich nie spróbować… Bułki do burgerów własnej roboty, znajdziecie tutaj. Mięso, składniki na 8 sztuk kotletów: 500 g mielonego mięsa (użyłam zwykłego mięsa z szynki wieprzowej) 1 jako 1 […]

Indyk pieczony

Pieczony indyk nadziewany suszonymi owocami

Przyszła pora na indora :), chociaż to chyba za dużo powiedziane gdyż mój indyk miał niecałe 4 kg wagi, także jak na indyka to takie trochę chucherko. Większości z nas mięso z indyka kojarzy się z czymś nudnym, suchym i generalnie mało aromatycznym. Zaproponowana przeze mnie wersja jest zaprzeczeniem tego wszystkiego, kruchutki, delikatny i soczysty. […]

Placek z dyni z gulaszem

Placki z dyni z gulaszem

Mój mały debiut, czyli placek z dyni muszę nieskromnie przyznać, że udał się znakomicie. Puszysty, mięciutki o niezwykłym smaku i aromacie doskonale komponował się z wyrazistym smakiem gulaszu, a dodatek natki pietruszki i imbiru dodał całemu daniu niezwykłą świeżość. Na moim stole od zawsze królował placek ziemniaczany,a od dzisiaj dołącza do niego dyniowa koleżanka, która […]

gruzińskie pierożki

Gruzińskie pierożki w polskim wydaniu, czyli Chinkali

Dzisiaj rozpoczęłam swoją przygodę z pierogami. Pewnie uważacie, że powinnam zacząć od tradycyjnych ruskich, czy pierożków z kapuchą i grzybami, na te przyjdzie jeszcze czas. Chciałam wypróbować zupełnie nieznany mi przepis i spróbować nowych smaków, w nieco innej formie. Chinkali wyszły jak na pierwszy raz naprawdę niesamowicie, chociaż nie do końca trzymałam się przepisu i […]