Ciasta, Przepisy świąteczne

Ciastka z białą czekoladą, żurawiną i orzechami włoskimi

Kolejny pomysł na niebanalny, przepyszny deser, czy drugie śniadanie. Dzisiaj mam dla Was przepis na kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka na bazie płatków owsianych, białej czekolady z dodatkiem żurawin i orzechów. I od razu taka mała podpowiedź, może porcja takich smakołyków jest niekiedy lepszym prezentem dla naszych najbliższych, niż kolejny perfum, czy krem.

Składniki na 25 szt. ciasteczek:

  • 140 g mąki tortowej
  • 100 g płatków owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny

Przygotowanie ciasteczek:

  1. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Podobnie postępujemy z orzechami i żurawiną.
  2. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i masło, a następnie miksujemy te składniki do momentu, aż uzyskamy puszystą masę. Na koniec dodajemy jajko i ponownie miksujemy całość.
  3. Do naszej masy maślanej dodajemy mąkę, płatki owsiane, szczyptę soli, proszek do pieczenia i ponownie miksujemy całość.
  4. Na koniec do gotowego ciasta wsypujemy posiekane bakalie i czekoladę.
  5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków.
  6. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które po położeniu na blaszce rozgniatamy, tak aby nasze ciacha były bardziej płaskie.

Pieczenie:

Ciasteczka pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 17 min.

Ciastka

Bardzo prosty pomysł na cudownie pachnący i przepyszny prezent. Oczywiście jeśli ktoś woli inne bakalie też nie ma problemu, ważne żeby zachować proporcje wagowe, czyli w sumie wrzucamy ich 200 g, bo inaczej nasze ciasteczka się rozpadną. Smacznego!