Kolejny pomysł na niebanalny, przepyszny deser, czy drugie śniadanie. Dzisiaj mam dla Was przepis na kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka na bazie płatków owsianych, białej czekolady z dodatkiem żurawin i orzechów. I od razu taka mała podpowiedź, może porcja takich smakołyków jest niekiedy lepszym prezentem dla naszych najbliższych, niż kolejny perfum, czy krem.
Składniki na 25 szt. ciasteczek:
- 140 g mąki tortowej
- 100 g płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g masła
- 80 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 100 g białej czekolady
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonej żurawiny
Przygotowanie ciasteczek:
- Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Podobnie postępujemy z orzechami i żurawiną.
- Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i masło, a następnie miksujemy te składniki do momentu, aż uzyskamy puszystą masę. Na koniec dodajemy jajko i ponownie miksujemy całość.
- Do naszej masy maślanej dodajemy mąkę, płatki owsiane, szczyptę soli, proszek do pieczenia i ponownie miksujemy całość.
- Na koniec do gotowego ciasta wsypujemy posiekane bakalie i czekoladę.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków.
- Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które po położeniu na blaszce rozgniatamy, tak aby nasze ciacha były bardziej płaskie.
Pieczenie:
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 17 min.
Bardzo prosty pomysł na cudownie pachnący i przepyszny prezent. Oczywiście jeśli ktoś woli inne bakalie też nie ma problemu, ważne żeby zachować proporcje wagowe, czyli w sumie wrzucamy ich 200 g, bo inaczej nasze ciasteczka się rozpadną. Smacznego!