Ciasta

Ciasteczka brownie z orzechami włoskimi i żurawiną

Ciasteczka brownie to jedne z ulubionych słodyczy mojego męża. Ostatnio nie jest on w stanie przejść obojętnie, gdy widzi w pobliżu te brązowe pyszności. Dlatego chcąc zrobić mu przyjemność, sama stworzyłam prostą recepturę na ciasteczka brownie, którą każdy może odtworzyć w domowym zaciszu.

Składniki na 12 szt. ciasteczek:

  • 200 g gorzkiej czekolady (im wyższa zawartość kakao, tym lepiej)
  • 25 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny

Przygotowanie ciasteczek:

  1. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Do miski wbijamy nasze 2 jaja i miksujemy je na puszystą masę razem z cukrem.
  3. Następnie do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, 100 g przesianej mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie miksujemy
  4. Na koniec dorzucamy bakalie i całość mieszamy drewnianą szpatułką.
  5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków i za pomocą naszej łyżki nakładamy na nią masę ciasteczkową. Jedna łyżka masy to nasze jedno ciasto.

Pieczenie:

Ciasteczka pieczemy ok. 18 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Na zewnątrz muszą być popękane, a środek powinien pozostać delikatnie mięciutki.

ciasteczka-brownie

Nasze czekoladowe pyszności możemy udekorować czekoladą i bakaliami, chociaż i bez dekoracji  wyglądają bardzo zachęcającą. Popękane i chrupkie na zewnątrz, w środku mięciutkie i rozpływające się w ustach, z dodatkiem ulubionych bakalii, to ideał ciasteczek brownie. Warto dodać, że ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut :).