Ciasta

Babka piaskowa jak słynne „Magdalenki”

Uwielbiam ciasta babkowe, ale ten przepis dosłownie mnie urzekł. Bez dwóch zdań i zbędnej skromności babka, którą przygotowałam według tej receptury, to najsmaczniejsze ciasto z tej kategorii, jakie jadłam w swoim życiu. Puszysta, delikatna, lekka, maślana, z lekką nutą cytryny (mogłabym dodać tutaj conajmniej jeszcze kilka epitetów) klasyczna babka piaskowa. Osobiście kojarzy mi się troszkę z takimi małymi babeczkami, które kiedyś były bardzo popularne, czyli „Magdalenkami”, chociaż to ciasto naprawdę nie ma sobie równych.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skóra starta ze sparzonej cytryny

Przygotowanie ciasta:

  1. Masło i olej wrzucamy do miski i ubijamy to mikserem na puszystą masę.
  2. Do masy maslej stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy cały czas miksując.
  3. Białka oddzielamy od żółtek.
  4. Do naszej masy kolejno dodajemy po jednym żółtku, ponownie cały czas używając miksera.
  5. Do masy przesiewamy obie mąki i dodajemy proszek do pieczenia, po czym ponownie miksujemy całość na jednolita masę.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  7. Pianę z białek dodajemy do masy babkowej i łączymy ją z pozostałymi składnikami za pomocą drewnianej łyżki. (mieszamy bardzo delikatnie by białka straciły jak najmniej ze swojej objętości.
  8. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem.

Pieczenie:

Babkę pieczemy ok. godziny w temp. 175 stopni z termoobiegiem, do suchego patyczka.

Babka_piaskowa

Ciasto jest bardzo podzielne i można je przechowywać nawet do 3 tygodni, codziennie delektując się cudownym i niepowtarzalnym smakiem. Idealnym wykończeniem będzie obsypanie naszej babki  odrobiną cukru pudru lub roztopioną białą czekoladą.